आयुर्घृते गुडे रोगा नित्यं मृत्युर्विदाहिषु |
आरोग्यं कटुतिक्तेषु बलं माषे पयस्तु च || - महासुभषितसंग्रह (5140)
अर्थ - अधिक मात्रा में नित्य घी और गुड का भोजन में उपयोग करने
से अपच, आमाशय में अम्लता तथा अन्य रोग होने से आयु क्षीण हो कर
शीघ्र मृत्यु हो जाती है | इसके विपरीत भोजन में कडुवे और कसेले पदार्थ
सेवन करने से शरीर स्वस्थ रहता है तथा माष (दाल का एक प्रकार) और
दूध के सेवन से शारीरिक बल की वृद्धि होती है |
(उपर्युक्त सुभाषित किसी आयुर्वेद के ग्रन्थ से लिया गया प्रतीत होता है |
अब यह वैज्ञानिक रूप से भी प्रमाणित हो गया है कि अधिक चिकनाई वाले
तथा मीठे पदार्थ स्वास्थ्य के लिये हानिकार होते हैं तथा अनेक रोगों को जन्म
दे कर आयु को क्षीण करते हैं जो कि इस सुभाषित में व्यक्त किया गया है |)
Aayurghrute gude rogaa nityam mrutyrvidaarishu.
Aarogyam katutikteshu balam maashe payastu cha.
Aayurghrute = aayuh +ghrute. Aayuh = life. Ghrute = Ghee or
purified butter. Gude = sugar . Rogaa = diseases. Nityam = daily,
Mrutyrvidaarishu= Mrutyuh + vidaarishu, Mrutyuh= death.
Vidaarishu = causing inflammation and acidity in the stomach,
Aarogyam = good health. Katutitkeshu = Katu + tikteshu.
Katu = pungent, Tikteshu = bitter taa sting, Balam = strength.
Maasham = a black coloured cereal rich in protein. Payuastu =
payah + tu. Payah = milk, Tu = and Cha = and..
i.e. Excessive use of Ghee (butter oil ) and Sugar daily in the
food causes inflammation and acidity in the stomach and many other
ailments resulting in untimely death. On the other hand use of
pungent and bitter tasting products in the food results in good health
and use of 'Maash;( a cereal ) and milk increases strength of the body.
( The above Subhashita appears to have been taken from some ancient
treatise on Ayurvada, the Indian system of Medicine. The fact stated
in this Subhashita has now also been proved scientifically.)
आरोग्यं कटुतिक्तेषु बलं माषे पयस्तु च || - महासुभषितसंग्रह (5140)
अर्थ - अधिक मात्रा में नित्य घी और गुड का भोजन में उपयोग करने
से अपच, आमाशय में अम्लता तथा अन्य रोग होने से आयु क्षीण हो कर
शीघ्र मृत्यु हो जाती है | इसके विपरीत भोजन में कडुवे और कसेले पदार्थ
सेवन करने से शरीर स्वस्थ रहता है तथा माष (दाल का एक प्रकार) और
दूध के सेवन से शारीरिक बल की वृद्धि होती है |
(उपर्युक्त सुभाषित किसी आयुर्वेद के ग्रन्थ से लिया गया प्रतीत होता है |
अब यह वैज्ञानिक रूप से भी प्रमाणित हो गया है कि अधिक चिकनाई वाले
तथा मीठे पदार्थ स्वास्थ्य के लिये हानिकार होते हैं तथा अनेक रोगों को जन्म
दे कर आयु को क्षीण करते हैं जो कि इस सुभाषित में व्यक्त किया गया है |)
Aayurghrute gude rogaa nityam mrutyrvidaarishu.
Aarogyam katutikteshu balam maashe payastu cha.
Aayurghrute = aayuh +ghrute. Aayuh = life. Ghrute = Ghee or
purified butter. Gude = sugar . Rogaa = diseases. Nityam = daily,
Mrutyrvidaarishu= Mrutyuh + vidaarishu, Mrutyuh= death.
Vidaarishu = causing inflammation and acidity in the stomach,
Aarogyam = good health. Katutitkeshu = Katu + tikteshu.
Katu = pungent, Tikteshu = bitter taa sting, Balam = strength.
Maasham = a black coloured cereal rich in protein. Payuastu =
payah + tu. Payah = milk, Tu = and Cha = and..
i.e. Excessive use of Ghee (butter oil ) and Sugar daily in the
food causes inflammation and acidity in the stomach and many other
ailments resulting in untimely death. On the other hand use of
pungent and bitter tasting products in the food results in good health
and use of 'Maash;( a cereal ) and milk increases strength of the body.
( The above Subhashita appears to have been taken from some ancient
treatise on Ayurvada, the Indian system of Medicine. The fact stated
in this Subhashita has now also been proved scientifically.)
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