अन्नाद्द्शगुणं पिष्टं पिष्टाद्दशगुणं पयः |
पयसोSष्टगुणं मांसो मांसाद्दशगुणं घृतं ||
- चाणक्य नीति (१०/१९ )
भावार्थ - पकाये हुए भोजन (चावल) की तुलना में पिष्ट (गुंधे हुए
आटे) से बने हुए भोज्य पदार्थ दस गुणा अधिक पौष्टिक होते हैं ,
तथा पिष्ट की तुलना में दूध दस गुणा अधिक पौष्टिक होता है | दूध
की तुलना मे मांस आठ गुणा अधिक पौष्टिक होता है तथा मांस की
तुलना में घृत (घी) दश गुणा अधिक पौष्टिक होता है |
(प्रस्तुत सुभाषित में विभिन्न भोज्य पदार्थों की पौष्टिकता की तुलना
की गयी है | )
Annaaddashagunam pishtam pishtaaddashagunam payah.
Payasoshtagunam maaamso maamsaaddashgunam ghrutam.
Annaat + dashgunam. Annat = cooked and ready to eat rice.
Dashgunam = ten times. Pishtam = flour. Pishtaat + dasha-
gunam, Pishtaat = compared to flour. Payah = miilk,
Payaso = compared to milk. Ashtagunam = eight times.
Mamso = meat, flesh. Maamsaat +dashagunam, Maamsaat=
compared to meat, Ghrutam = Ghee, Cream.
i.e. Compared to cooked rice food items made out of kneaded
flour are ten times more nutritious, and compared to food items
of flour milk is ten times more nutritious. Meat is eight times
more nutritious than milk, but Ghee (milk cream ) is ten times
more nutritious than meat.
(In this Subhashita nutritious value of various food items as been
compared with each other. )
Sir ji Pranaam.
ReplyDeleteThere are small flaw in th stanza mentioned
Annaat ashtagunam pishtam pishtaat ashtagunam payah.
Payasoshtagunam maasho (black gramdal)
maashadashta gunam ghrutam
Thank you.